شکایت به دادگاه اروپا بدلیل بازداشت و اذیت وآزار داوود باقری در زندان ترکیه

داوود باقری در یکی از زندانهای ترکیه مجددا دست به اعتصاب غذا زده است. 

بر اساس گزارش رسیده از واحد فدراسیون در ترکیه، داود باقری از تاریخ 4 اکتبر مجددا دست به اعتصاب غذا زده است. 9ماه از بازداشت داود باقری میگذرد. داوود باقری برای دزدی به ترکیه نیامده است، از جانب گروههای اسلامی و طرفداران   اسلام ناب محمدی هم برای خرابکاری به ترکیه فرستاده نشده است؛ برعکس داوود باقری  دانشجوی سیاسی و  فراری از حکومت اسلامی در ایران است. داوود از سوی دستگاهای قضایی و سرکوبگر جمهوری اسلامی تحت تعقیب و پیگرد قانونی  بوده است.

او بدلیل ترس از زندان و شکنجه از ایران به ترکیه گریخته است. داوود باقری گریخته است تا سرنوشتی مشابه سرنوشت داشجویان زندانی  پیدا نکند و مثل فرزاد کمانگر و بسیاری دیگر با مجازات مرگ روبرو نشود. تنها دلیلی که دولت ترکیه برای بازداشت داوود باقری ارائه داده است، ورود غیر قانونی او به ترکیه بوده است  در حالی که داوود باقری در ایران تحت پیگرد قانونی بوده و به هیچ وجه نمی توانسته با مدارک سفر و بطور قانونی از ایران خارج شود و با مدارک قانونی وارد ترکیه گردد. این تناقض را خود دادگاه اروپا و بخش پناهندگی سازمان ملل و پارلمان اروپا باید بدهد.

داوود باقری به ترکیه  آمده است تا از کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل درخواست پناهندگی کند و از نظر امنیتی بجای  بازداشت و ممانعت از اعلام پناهندگی، قانونا میبایست تا زمان خروج وی از ترکیه و رفتن به کشور ثالث تحت حفاظت دولت ترکیه قرار میگرفت. متاسفانه این اتفاق در مورد داوود باقری نیفتاد و او را مدت 9 ماه است که در زندان نگاه داشته اند و در طول 3 ماه گذشته این دومین بار است که دست به اعتصاب غذامی زند. قبلا  در زندان ادرنه و امروز نیز در زندان کریک لار آلی دست به اعتصاب  غذا زده است.

به نظر میرسد که نه دادگاه اروپا، نه پارلمان اروپا و نه کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل اقدام جدی در مورد نقض حقوق پناهندگان در ترکیه نمی کنند. نگرانی فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی در مورد نقض سیستماتیک حقوق پناهندگان در ترکیه بویژه در رابطه با داوود باقری  جدی است. باقری مدت 9 ماه است نه اجازه تلفن دارد، نه اجازه ملاقات با کسی و نه دسترسی به مطبوعات داخلی و خارجی دارد.

داوود باقری در نیمه دوم ماه یولی در زندان اردنه هنگام دست زدن به اعتصاب غذا از سوی مأمورین زندان بشدت مورد ضرب و شتم و هتک حرمت قرار گرفته بود با این وجود بعد از گذشت 8 ماه زندان به اتهام ورود غیر قانونی به ترکیه، دفتر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل مستقر در ترکیه کوچکترین اقدامی برای نجات وی از آن زندان مخوف نکرده است. فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی همان موقع یعنی در تاریخ 31 ماه ژوئیه  طی نامه ای سرگشاده به سازمان عفو بین الملل و دیدبان حقوق بشر آنها را از موقعیت داوود باقری باخبر و از آنها برای آزادی وی از زندان کمک طلبید.

علاوه  بر داوود باقری بسیاری دیگر از پناهنگان ایرانی در ترکیه کم و بیش وضعیتی مشابه داوود را  پیدا کرده اند. اسامی و مشخصات برخی از آنها  را ذکر میکنیم:

– علی عبدالهی از جداشدگان سازمان مجاهدین خلق است که هسر و 2 فرزندش در سوئد زندگی میکنند و 17 سال است همدیگر را ندیده اند و مدت 9 ماه است در زندان استانبول بسر میبرد. جرم وی نیز ورود غیر قانونی به خاک ترکیه بوده است.

– خانم رها حسین زادگان در کمپ "کریک لارآلی" مورد بدترین و غیر انسانی ترین رفتارها قرار گرفته است به طوری که مدتها در اثر این بدرفتاریها در بیمارستانهای ترکیه بستری بوده است. به علاوه از سوی سازمان ملل در ترکیه پذیرفته شده است و سفارت کانادا سه مورد برای وی زمان مصاحبه تعیین کرده اما از طرف پلیس ترکیه اجازه رفتن به سفارت کانادا برای مصاحبه نیافته است.

– محمد جابر علیپور به مدت 8 سال است در آن کشور بسر میبرد نام برده یک بار از سوی پلیس ترکیه دیپورت شده و در یک بیابان مرزی رها میشود و آز آنجایی که بدست سربازان مرزی ایران نمی افتد توانسته است دوباره خود را به ترکیه برساند. محمد جابر علیپور از سوی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل به عنوان سهمیه به کشور آمریکا داده شده است اما اجازه رفتن به سفارت آمریکا برای مصاحبه نیافته است. 

– خانم  لطیفه دریانورد به همراه سه فرزندش در اوایل سال 2005 وارد ترکیه شده است لطیفه به جرم بردن فرزندانش به ترکیه و فرار از قوانین زن ستیز جمهوری اسلامی تحت پیگرد قانونی قرار میگیرد. لطیفه بدلیل دریافت  پاسخ منفی از سوی دفتر سازمان ملل مدتها به همراه فرزندانش مجبور به زندگی مخفی میشوند. وی هنگام مراجعه به بیمارستان از سوی پلیس به مدت چهارماه  بازداشت میشود و اکنون هم در کمپ "کریک لار آلی" بسر میبرند.

خانم زهرا نصیری مدت 8 سال است که به همراه فرزندش در ترکیه بسر میبرد و تاکنون بارها تهدید به اخراج شده و در بدترین شرایط زندگی قرار گرفته اند. زهرا نصیری هفته گذشته برای انعکاس شرایط سخت زندگی پناهندگان در ترکیه بویژه کمپ "کریک لار آلی" به رسانه های داخلی ترکیه مراجه کرده و در اثر آن از سوی کارمندان کنسولگری جمهوری اسلامی در استانبول تهدید شده است. 

فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی علاوه بر فرستادن  این شکایتنامه به دادگاه اروپا، برای پارلمان اروپا و سازمان عفو بین الملل و دیدبان حقوق بشر و بسیاری از سازمانهای  مدافع حقوق پناهندگان خواهد فرستاد. فدراسیون خواستار دخالت فوری دادگاه اروپا در سرنوشت داوود باقری، علی  عبدالهی و سایر پناهندگان در کمپ "کریک لار آلی" و محکومیت دولت ترکیه بخاطر بازداشت و بدرفتاری به آنهاست.

عبدالله اسدی

دبیر همبستگی، فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی

13 اکتبر 2008